5 SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA SE MENOPAUZA PRIBLIŽAVA: Javlja se između 45. i 55. godine - evo šta TREBA DA ZNATE
Ovo je sve što treba da znate o menopauzi, Foto: Profimedia

morate znati

5 SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA SE MENOPAUZA PRIBLIŽAVA: Javlja se između 45. i 55. godine - evo šta TREBA DA ZNATE

Prvi znaci perimenopauze obično proističu iz pada progesterona

Objavljeno:

Perimenopauza se definiše kao period tokom kojeg žensko telo prolazi kroz tranziciju ka menopauzi. Počinje obično krajem tridesetih godina i traje do sredine četrdesetih godina.

"Prvi znaci perimenopauze obično proističu iz pada progesterona", kaže doktorka Arijana Šols-Daglas, vlasnica Wellness-estetskog centra Tula u Tisonu u Arizoni i autorka knjige The Menopause Myth.

Prethodi menopauzi, koja se obično javlja između 45. i 55. godine života. Njeni simptomi, kao i menopauze, nisu prijatni, ali su normalan biološki proces kroz koji žensko telo prolazi i ne bi ih trebalo gledati negativno.

Šols-Daglas i doktorka Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka za Woman’s Day, naveli su pet simptoma perimenopauze koje bi sve žene trebalo da prepoznaju kako bi bile spremne:

Nepredvidljiv menstrualni ciklus

Evo sa koliko godina žena ulazi u menopauzu
Evo sa koliko godina žena ulazi u menopauzufoto: Profimedia

Prvi znak perimenopauze je promena menstrualnog ciklusa. Možda ćete teže odrediti kada ovulirate, a menstruacija će varirati od slabih do obilnih. Promene će se videti i u dužini samog ciklusa. Kraj perimenopauze označava se kada ne dobijete menstruaciju, čak ni tačkasto krvarenje, više od godinu dana.

Stres je jedan od razloga za promene u menstrualnom ciklusu, pa pokušajte da radite na njegovom smanjenju i uključite fizičku aktivnost u svoj dnevni raspored.

Smanjena plodnost

Nivoi hormona tokom perimenopauze ponekad osciliraju jer se tada prilagođavaju novom stanju u telu i dolazi do ređeg otpuštanja jajnih ćelija. To znači da možda nećete moći lako da zatrudnite pre ili tokom perimenopauze.

Simptomi perimenopauze, poput smanjene plodnosti, mogu se pojaviti nekoliko godina pre vaše poslednje menstruacije. Ako imate problema sa začećem i približno ste u dobu perimenopauze, razgovarajte sa ginekologom o tome da li treba testirati nivoe hormona u krvi kako biste utvrdili da li je to uzrok vaših problema sa začećem.

Osim smanjene plodnosti, zbog pada estrogena, može doći do vaginalne suvoće zbog koje seksualni odnos možda više neće biti ugodan kao pre. Zato, ostavite više vremena za predigru ili počnite da koristite lubrikant.

Valunzi i noćno znojenje

Jedan od najčešćih simptoma perimenopauze, koji doživljava jedna trećina Amerikanki, jesu talasi vrućine ili valunzi, tvrde naučnici sa Harvarda. Valunzi označavaju osećaj toplote koji počinje u blizini glave i vrata i prolazi niz telo i obično traje oko 10 minuta.

Prema portalu John Hopkins Medicine, čak 75 % žena suočava se sa iznenadnim i kratkotrajnim talasima vreline u telu. Iako traju svega nekoliko minuta, ponekad se javljaju i do deset puta dnevno, a uzrokuju ih hormonalne promene u telu. "Manje estrogena u telu uzrokuje ‘kvar’ unutrašnjeg termostata, što onda uzrokuje valunge i noćno znojenje", kaže Dvek.

Zato se preporučuje oblačenje u slojevima, izbegavanje začinjene hrane i redovno vežbanje. Takođe, žene ne smeju da zaborave da piju puno vode i da smanje grejanje u prostorijama u kojima borave.

Vodite računa o telesnoj težini
Vodite računa o telesnoj težinifoto: Profimedia

Povećanje telesne težine

Vaša unutrašnja temperatura nije jedini faktor koji se može povećati tokom ovog prelaznog perioda, pa često dolazi i do povećanja telesne težine. "Stres u tim godinama takođe uzrokuje stalno otpuštanje kortizola i može dovesti do stvaranja masnoće oko struka", navodi Dvek.

Iako nije dokazano da je perimenopauza uzrok povećanja telesne težine, povezana je sa ovim periodom života i može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, prema istraživanju objavljenom u časopisu Climacteric. Terapija estrogenom može pomoći telu da uravnoteži ovaj simptom perimenopauze, ali pre toga obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom.

Ako se osećate manje privlačno zbog viška kilograma, razgovarajte sa svojim partnerom, recite mu šta vas muči. Otvorena i iskrena komunikacija o odnosu u kojem se nalazite može promeniti situaciju na bolje.

Zaboravnost, glavobolje i drugi kognitivni simptomi

Od osećaja zaboravnosti do opšteg lošeg raspoloženja, perimenopauza može uticati i na vaš mozak.

Studija objavljena u časopisu Journal of Women’s Health navodi da su simptomi depresije češći kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu nego u opštoj populaciji. "Noćno znojenje i loš san dovode do zaboravnosti tokom dana", kaže Dvek, a glavobolje i raspoloženje dramatično utiču hormonalne oscilacije. Ako često zaboravljate stvari, osećate neobično jake glavobolje, imate problema sa koncentracijom ili osećate depresiju, obratite se svom lekaru.

Prema portalu Harvard Health Publishing, promene raspoloženja česte su u perimenopauzi kada su hormonske promene nestabilne. Kako bi smanjile učestalost takvih promena i ostale pozitivne, važno je rešiti se stresa, što možete učiniti svakodnevnim izdvajanjem vremena za sebe – šetnja, joga, zumba ili novi kurs možda su rešenje za vas. Bitno je svakog dana uraditi nešto što će vas učiniti srećnim i opuštenim, prenosi Miss7.

BONUS VIDEO:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso / Naj žena / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.